Film in the eighties

De Jaren Tachtig was een decennium bomvol inmiddels iconische films en muziek, dat mede door de stortvloed aan stereotypische beelden van neon en schoudervullingen zo krachtig in ons collectieve geheugen verankerd ligt. Het was ook de tijd van de krakersrellen; van carrière maken als yuppie ‘voordat de bom valt’; van Gorbatsjov, Thatcher, Reagan en Mandela; Van Generatie Nix; van ‘a big disease with a little name’ (AIDS); en van filmhelden als Gordon Gekko en Marty McFly.

Maak je daarom op voor een Feelgood editie met iconische films als The Breakfast Club, Back to the Future en Wall Street. Geniet van feel-goodhits met een bite als: Do the Right Thing, Shirley Valentine of Dangerous Liaisons. Vlieg mee met Batman. Of griezel een avondje bij Kubrick’s the Shining, of Cronenberg’s kafkaëske The Fly. En dan de muziek, die ons juist in dit decennium zoveel wereldsterren bracht: swing mee met een Prince concert op het grote scherm, of stap nog één avondje vier Nederlandse decennia terug in de tijd met het afscheidsconcert van Doe Maar.
Mooie Arthouse is er in dit decennium ook. Laat je raken door het prachtig, verstilde, Deense Babette’s Feast, laat je meeslepen door het Italiaanse Nuevo Cinema Paradiso, of betoveren door het zwart-wit meesterwerkje van Coppola The Rumble Fish.

Tijdens De Filmklassiekers van 4 tot en met 6 maart ervaar je hoe juist films en muziek een periode tastbaar en invoelbaar maken, en een collectieve herinnering vormen. Persoonlijke verhalen, personages die je bijna kunt aanraken en wier gedachten je kunt volgen, songteksten die je meenemen in een sfeer – het zijn middelen die de jaren tachtig dichterbij brengen dan welk verslag ooit kan doen.